Kurz Projektově orientovaného učení v Lisabonu

Kurz Projektově orientovaného učení v Lisabonu

Po skončení školního roku jsem díky programu Erasmus+ a našemu zřizovateli měla možnost se zúčastnit kurzu Integrace kulturních exkurzí do procesu projektově orientovaného učení (PBL), který proběhl od 1. července do 6. července v Lisabonu. Tento kurz byl zaměřen na aktivní přístup k učení, jenž zdůrazňuje význam kulturních exkurzí jako klíčového kroku v procesu projektově orientovaného učení (PBL).

Kurz poskytl učitelům praktické nástroje pro získávání dat a informací z muzeí a památek kulturního dědictví včetně jejich online platforem. Tyto nástroje nám umožní integrovat praktické a konkrétní příklady do naší každodenní praxe. Také mě motivoval k týmové práci, kreativnímu učení a dotazově orientovanému učení, které využiji v příštím školním roce při výuce geografie.

Jedním z největších přínosů tohoto kurzu byla možnost setkání učitelů z různých koutů Evropy. „Moji spolužáci“ byli z osmi zemí: Kypr, Řecko, Bulharsko, Estonsko, Německo, Polsko, Itálie a Maďarsko. Kurzy poskytují ideální možnost pro navázání mezinárodních kontaktů a spolupráce. Také umožňuje srovnání výuky v jednotlivých zemích, což mi umožnilo zamyslet se i nad výzvami učení, jež jsou ve všech zemích Evropy dost podobné.

V neposlední řadě účast na kurzu v mezinárodním prostředí podporuje nejen profesní, ale i osobní růst. Získáte sebevědomí v komunikaci s lidmi z různých kultur a procvičíte své jazykové dovednosti. Navíc Lisabon je jedno z nejstarších měst na světě, nejzápadnější hlavní město na evropské pevnině, často se mu říká „město sedmi kopců“ a pro učitele zeměpisu je jeho návštěva velkým zážitkem. 

Jsem vděčná za příležitost, kterou mi program Erasmus+ poskytl, a těším se na implementaci získaných poznatků a dovedností v naší škole.

Mgr. Pavlína Trnková